Sample Paper English – Air force Enter Technical Group ‘x’ Examination


SAMPLE PAPER – AIR FORCE ENTER TECHNICAL GROUP ‘X’

SUBJECT – ENGLISH

Directions (1-4): Read the following passage carefully and answer the questions given below it in the context of the passage.

And so it is here. Today marks the beginning of another extensive electoral exercise in our country. Millions will turn out to elect our next set of representatives in Parliament, and in a few weeks’ time we’ll know which dispensation will soon be running the affairs of this country. Elections in India are a super sized affair, often compared to a giant traveling circus, full of colour and thrills. It is all that, and more. It showcases the democratic principle that holds up the system of governance we chose for ourselves at the time of our independence. Sure, there are many critics- at home and overseas – who never tire of holding forth on how India’s democracy is a shame. At best, they argue, it is jut an electoral democracy.

 

1. What holds up the system of governance?

(a) The large number of voters who participate in the elections

(b) The democratic principles

(c) The mammoth exercise to elect our next government

(d) None of these

2. By the phrase – ‘our next set of representatives’, the author wants to say that / about-

(a) Not the same people be elected every time

(b) Those people who are assembled to prepare for the vision – 2020

(c) Every next minute a new representative is elected

(d) Head of the institution is not the same every time

3. Many critics in our country and outside it possess the opinion that –

(a) Indian democracy is an illustration for the world

(b) Indian democracy has no match in the world

(c) Indian democracy is a shame

(d) None of these

4. The electoral process is a giant traveling circus because-

(a) The vehicles are seized during elections and the vehicles remained for communications are over crowed like a circus

(b) The elections compaigns are not less than circus because almost all tricks are played during it

(c) The candidates who go for filling their nomination papers, move in a great cascade making it a circus

(d) A huge mass is engaged in traveling

5. Spot the Mis-spelt word-

(a) Genteel                  (b) Gentle                   (c) Gentile                  (d) Genuiene

6. Synonym of ‘Assailant’ is-

(a) Divergent              (b) Attacker                (c) Rustic                    (d) Juvenile

7. Antonym of ‘Beware’ is-

(a) Befriend                (b) Befool                   (c) Associate               (d) Ignore

8. Change the Narration-

He said to me, “Are you playing here?”

(a) He told me that I was playing here

(b) He told me that I was playing there

(c) He asked me that I was playing there

(d) He asked me if I was playing there

9. Change the Voice-

Help the helpless

(a) The help should be given to helpless

(b) The helpless should be given helped

(c) The helpless should be helped

(d) The helpless should be helped by them

10. Adjective of ‘Science’ is …………..

11. Feminine of ‘Colt’ is ……………..

12. Plural of ‘Canto’ is ……………….

13. Past participle of ‘Beat’ is ………..

14. ‘Full Sister’ means –

(a) A sister born of the same parents

(b) A sister not by blood but by affection

(c) A cousin sister

(d) The satellite of a planet

15. Give one word for the following expression –

Money paid to share holders by a company.

Directions (16-20): Fill in the blanks with the words given below-

16. Let you and ………….. Do it.

(a) I                             (b) me                                     (c) my                                     (d) mine

17. Wait for me between 10 am …….. 11 am.

(a) To                          (b) from                      (c) and                         (d) with

18. I could came ………. That I am engaged.

(a) So                          (b) for                         (c) as                           (d) only

19. Urban governance has to ……….. Dramatically, if our cities are to be revived.

(a) Work                     (b) improve                 (c) rely                        (d) supply

20. The post of ………. Principal is still vacant.

(a) A                            (b) an                          (c) the                         (d) No Article

 

ANSWER THESE QUESTIONS:-

1 2 3 4 5 6 7 8
B A C D D B D D
9 14 16 17 18 19 20
C A B C D B D
Sample Paper English – Air force Enter Technical Group ‘x’ Examination
3.5 (70%) 2 votes




More Govt Jobs given below

NPCC, Jharkhand Assistant recruitment Application form Download September 2018 – 10 Posts

National Projects Construction Corporation Assistant Recruitment 2018

  • Post – Assistant
  • Total no. of Vacancy – 10 Posts
  • Salary – Rs. 20250
  • Eligibility – graduate
  • Last Date – 09 Oct, 2018
  • Job Location – Jharkhand

NPCC,  » Read more about: NPCC, Jharkhand Assistant recruitment Application form Download September 2018 – 10 Posts  »


Delhi High Court, delhi Personal Assistant recruitment Apply Online September 2018 – 35 Posts

Delhi High Court Personal Assistant Recruitment 2018

  • Post – Personal Assistant
  • Total no. of Vacancy – 35 Posts
  • Eligibility – graduate
  • Last Date – 12 Oct, 2018
  • Job Location – delhi

Delhi High Court,  » Read more about: Delhi High Court, delhi Personal Assistant recruitment Apply Online September 2018 – 35 Posts  »


ACTREC, Maharashtra Field Investigator recruitment Application form Download September 2018 – 5 Posts

Advanced Centre For Treatment, Research And Education in Cancer Field Investigator Recruitment 2018

  • Post – Field Investigator, Assistant Supervisor
  • Total no. of Vacancy – 6 Posts
  • Salary – Rs. 15,000 – 32,000
  • Eligibility – graduate
  • Date & Time Of Walk-in – 05 October 2018 At 11.30 AM
  • Job Location –

 » Read more about: ACTREC, Maharashtra Field Investigator recruitment Application form Download September 2018 – 5 Posts  »


RCUES Lucknow, Uttar Pradesh Urban Infrastructure Specialist recruitment Application form Download September 2018 – 34 Posts

Regional Centre for Urban and Environmental Studies, Lucknow Urban Infrastructure Specialist Recruitment 2018

  • Post – Urban Infrastructure Specialist, Urban Planner, PPP Specialist (at Allahabad), Environment Specialist (at Varanasi), Urban Planner, IT Cum Monitoring & Evaluation Specialist
  • Total no. of Vacancy – 60 Posts
  • Salary – Rs. 45,000
  • Eligibility – graduate,

 » Read more about: RCUES Lucknow, Uttar Pradesh Urban Infrastructure Specialist recruitment Application form Download September 2018 – 34 Posts  »


NIOH, Gujarat Office Assistant recruitment Application form Download September 2018 – 4 Posts

National Institute of Occupational Health Office Assistant Recruitment 2018

  • Post – Office Assistant, Stenographer, Upper Division Clerk
  • Total no. of Vacancy – 9 Posts
  • Eligibility – graduate, 12th
  • Last Date – 23 Oct, 2018
  • Job Location – Gujarat

NIOH,  » Read more about: NIOH, Gujarat Office Assistant recruitment Application form Download September 2018 – 4 Posts  »


Disclaimer: we provide job information based on information from different job website.although we take extreme care for accuracy of the information provided, but you must check the authenticity of the website before applying for the job. We are not responsible for your operation , once you leave our website and apply thereafter. Please recheck the genuineness of the job website from your end. Exams|Exam Pattern | Contact us| Privacy Policy